Projekat:

Unulaunu / Persistence

Mesto:

Beograd (Srbija), 2017

Klijent:

Kolektiv Arhitekata

Tip:

Fotografije:

Nemanja Knezevic

UNULAUNU (srpski: jedan prema jedan) je rumunski arhitektonski biro koji čine Romina Grillo, Ciprian Rasoiu, Liviu Vasiu, Matei Vlasceanu i Tudor Vlasceanu. Oni su se prvi put okupili 2010. godine sa jednostavnom idejom i željom za bavljenjem arhitekturom, dok su kasnije ustanovili da postoji dovoljno zajedničkih uverenja da ih ubedi da nastave sa daljim zajedničkim radom. Prvi projekat na kome su radili je bila izgradnja rumunskog nacionalnog paviljona na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2010. godine. Uspeh koji su doživeli na prestižnom događaju, kao i saradnja koju su tamo ostvarili je bila prilika za otvaranjem arhitektonskog biroa.

​Za svoju izložbu u galeriji Kolektiv, ideja UNULAUNU je bila da gradi arhitekturu, a ne da je izlaže. Autori izložbe žele da uklone postojanje medija između prikazanog rada i njegovog posmatrača, što u arhitekturi podrazumeva razmeru jedan prema jedan, koja je istovremeno način razmišljanja koji predstavlja osnovu za celokupan rad ovog biroa. Pored toga, UNULAUNU teži da se suprotstavi efemernosti koja je usađena u konvencionalno shvatanje izložbi, ideja ovog rada bila je da on nastavi svoj život u prostoru galerije Kolektiv i nakon što je izložba završena.

​Dizajn postavke odražava ovu ideju, i tako predlaže montažu primarnih strukturnih elemenata koji mogu biti sastavljeni u različitim kofiguracijama i koji mogu služiti ili kao postavka konkretne izložbe ili kao podrška svakodnevnom radu galerije Kolektiv. Strukturni elementi su veličine koju im trenutni prostor omogućava. Veličina elemenata, zajedno sa njihovim posebnim oblikom i prostorom u kome se nalaze omogućavaju nekoliko preciznih i strukturno stabilnih pozicija. Na ovaj način, svi elementi se udružuju kako bi formirali nešto veće. Svaki komad, ma koliko mali, neophodan je za ceo projekat.

* projekat je lična referenca, nastala tokom rada u organizaciji Kolektiv Arhitekata

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.