Projekat:

Alvaro Siza i Marija Antonija Siza

Mesto:

Beograd (Srbija), 2016

Klijent:

Kolektiv Arhitekata

Tip:

Fotografije:

Nemanja Knezevic

Crtež je veoma važan za Alvara Sizu, kako u njegovoj arhitekturi, tako i u privatnom životu. On koristi crteže dok razvija ideje i razmišlja o arhitekturi, dok takođe, crtežom pamti životne trenutke. Crtež je za njega najbrži način komunikacije – sa sobom i sa drugima.

Specifičnost ove izložbe je ta što su pored crteža Alvara Size bili predstavljeni i crteži njegove davno preminule supruge, umetnice Marije Antonije Size. Ciklus radova koji je prikazan u Orisu i kasnije u galeriji Kolektiv vezan je za njegov rad na Marijanskom svetilištu u Fatimi u Portugalu. Nova crkva Presvetog Trojstva izgrađena je 2007. godine prema projektu grčkog arhitekte Aleksandrosa Tombazisa, a Siza je osmislio dizajn murala u kapeli crkve.

U Beogradu je predstavljena serija, prema kojima je izrađen taj monumentalni mural, u kojima se ponovo prepoznaje Sizin manir koji odlikuju jednostavnost, preciznost, promišljenost i ekspresivnost.S druge strane, opus njegove supruge, iako stilski srodan, u smislu sadržaja je potpuno drugačiji. Marija Antonija Siza je u svom radu zašla i u sfere imaginacije i groteske.

* projekat je lična referenca, nastala tokom rada u organizaciji Kolektiv Arhitekata

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.