Projekat:

Na staklenom putu

Mesto:

Beograd (Srbija), 2022

Klijent:

Muzej primenjene umetnosti

Tip:

Fotografije:

Jovana Jarebica

Povodom obeležavanja Dana muzeja primenjene umetnosti i Međunarodne godine stakla, Muzej primenjene umetnosti svečano je otvorio izložbu ,,Na staklenom putu: Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji 1850-1950.“ autorke Biljane Crvenković, višeg kustosa Muzeja.

Ova reprezentativna izložba obuhvata period od jednog veka kroz koji se prati utemeljenje industrijalizacije stakla i uloge oblikovanog stakla kao važnog dela modernizacijskih procesa  srpskog društva. Koristeći savremeni pristup u predstavljanju sadržaja, u težnji da se posetiocima približi fragilnost materijala, kao i značajan deo našeg nasleđa, akcenat postavke je na opozitima koji dodatno uvlače posetioca u istoriju nacionalne proizvodnje stakla, prateći njegov imaginarni stakleni put. Uloga oblikovanog stakla se prati kroz različite kulturne modele kroz koje se iščitavaju nacionalne, državne i lične težnje pojedinaca.

Izložba se sastoji od 130 eksponata i pratećeg materijala Muzeja primenjene umetnosti, Zavičajnog muzeja Jagodina, Zavičajnog muzeja Paraćin, Narodnog muzeja Kikinda, Etnografskog muzeja i drugih institucija koji ilustruju proizvodnju najznačajnijih fabrika 19. i prve polovine 20. veka sa teritorije Srbije.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.